Napjainkban lehetetlen a stresszt kiiktatni az életünkből, pedig a folyamatos feszültség az egész testünkre így a bőrünkre is romboló hatással van. Fokozza a bőrproblémákra való hajlamot és a bőr öregedését is felgyorsíthatja. A jó hír hogy tehetünk ellene.

Mélyülő ráncok, belobbanó ekcéma és pattanások

A stressz amellett, hogy nap mint nap küzdünk vele, a bőrproblémánkat is elmélyítheti. Az ekcéma, pikkelysömör, herpesz sokkal nagyobb eséllyel bukkan fel fokozott megterhelés alatt, sőt a pattanásaink száma is növekedésnek indulhat. A tükör kíméletlenül megmutatja a fáradt, szürke és fakó arcbőrünket is. Mindez a stressz hatására felszabaduló kortizollal hozható összefüggésbe, ami elősegíti a gyulladásos folyamatok kialakulását. A bőr érzékenyebbé is válhat és a már jól bevált arcápolóra is bőrpírral reagálhat. A tartósan fennálló feszült lelkiállapot felgyorsítja a bőr öregedését.

A meditáció ellesúlyozza a stressz negatív hatásait

Ennek egyik oka, hogy a felgyorsult véráramból a bőr nem képes felszívni a nélkülözhetetlen tápanyagokat, emellett csökken a bőr oxigénellátottsága és kollagén termelő képessége. Kutatások igazolják, hogy a kortizol a felére csökkentette a bőr nedvességtartalmának megőrzéséért felelős hialuronsav képződését is. A száraz bőrről pedig tudjuk, hogy könnyen repedezetté ás ráncossá válik. Mindez nem túl biztató, kiváltképp, ha a munkád az egyik oka a stresszes életmódodnak és azt nyilván nem szeretnéd feladni. Szerencsére van megoldás: naponta legalább 10 percet érdemes meditálni. A pihentető meditáció, relaxálás képes ellensúlyozni a stressz negatív hatásait.

Nem igényel sok időt

Sokak számára a meditáció valami sok időt és számos kelléket megkívánó dolognak látszik és ezért hozzá sem kezdenek, pedig nem igényel sem sok időt, sem tökéletes csendet vagy gyertyagyújtást. A meditáció kényelmesen belefér a rohanós hétköznapokba is és könnyedén ellazíthatod a segítségével a testedet és az elmédet. Nagyon jó, ha több időt tudsz rászánni, de napi 5-10 perc is sokkal több mint a semmi. Végezheted reggel ébredés után vagy este elalvás előtt, de metrón is munkába menet.

Behunyt szemmel engedd meg a testednek, hogy ellazuljon és néhány percig csak a légzésedre figyelj. Ha elárasztanak a megoldandóiddal kapcsolatos gondolatok csak hagyd, hogy könnyedén áramoljanak, ahogyan a szél terelgeti finoman az égen a felhőket. A neten is számos vezetett meditáció közül választhatsz, ha neked az működik jobban. A lényeg, hogy ha lehet minden nap jusson rá egy kis idő.

A meditáció hatása a bőrre

A meditáció jótékony hatása, hogy nem csupán a testet lazítja el, az arcizmok is ellazulnak és ráncok kisimulnak. A rendszeres meditáció segít könnyebben kezelni a stresszes helyzeteket és ezzel a bőröd öregedését is lassíthatod. A kevesebb aggódás eredménye: kevesebb ránc az arcodon.

A meditáció alatt javul a vérkeringés ezzel több oxigént juttatva a test minden sejtjéhez így a bőrsejtekhez is. A fokozott oxigéntermelés pedig a kollagén és a hialuronsav termelését is fokozza ezzel téve szebbé és rugalmasabbá a bőrt.

A rohanó életmód alvásproblémákat okozhat, ami további stressz forrása. A meditáció ezt is enyhítheti, a segítségével könnyebben elalszol, az alvásod mélyebb és pihentetőbb lesz. A jobb alvás hatására a bőröd is hatékonyabban tud regenerálódni üdébb, rugalmasabb és egészségesebb lesz.

A meditáció energikusabbá tesz

Ha meditálsz, energikusabbá válsz. Lehet, hogy nem kívánod majd a cukros süteményt vagy a harmadik kávét délután háromkor, hogy aktív tudj maradni a munkanap végéig. A kevesebb cukor és kevesebb kávé is segít a bőrödnek, hogy szebb és üdébb maradhasson.

Ha rendszeresen meditálsz, a bőröd egyre szebb és élettel telibb lesz, a szebb bőr pedig növeli az önbizalmadat. Ha csupán néhány percet minden nap, meditációval töltesz a közérzeted egyre jobbá válik, a bőröd is sugárzóbb is fiatalabb lesz.

Kapcsolódó: Személyre szabott kezelések
Zsu Skincare Rituálé