Napjainkban nem könnyű eligazodni a tengernyi ránctalanító hatást ígérő újdonság között. Ami vitathatatlan tény, hogy a retinolnál vagyis az A-vitaminnál nem létezik bizonyítottan hatásosabb anti-aging hatóanyag.

Megőrzi a bőr fiatalságát és egészségét

A retinol hatékonyságáról végtelen számú szakirodalmat találunk. A napfény káros sugarai elleni védekezés mellett, használata a legbiztosabb módja a bőr egészségének és fiatalságának a fenntartására. Harminc éves kor után egyenesen kötelező beilleszteni a mindennapi bőrápolási rutinunkba, ha szeretnénk megőrizni a bőrünk üdeségét és rugalmasságát. A csodálatos retinol nemcsupán a ráncok elleni harcban a segítőtársunk, de a pigmentfoltok és a pattanások ellen is bevethetjük.

Retinol, a tiszta A-vitamin

A retinol a tiszta A-vitamin, a reinoidok családjába tartozik és a retinolsav nem vényköteles változata. A vényköteles változat, a gyógyszernek minősülő hatóanyag a photoaging, az UV sugárzás okozta bőröregedés kezelésére szolgál. A fiatalító hatáson túl számos bőrgyógyászati betegség esetén bizonyítottan javított a bőr állapotán. Ez annak a csodás tulajdonságának köszönhető, hogy sejtszinten fejti ki a hatását és képes a sejteket egészségesebbé és fiatalabbá tenni.

Anti-aging hatása utolérhetetlen

A legfontosabb tulajdonsága mégis az anti-aging hatása. A retinolsav hatására a bőrsejtek megnövelik a bőr szerkezetét támogató fehérjék mennyiségének előállítását, a már meglévő kollagént pedig lassabban bontják le. Ennek eredményeképpen a bőr kollagén tartalma megnövekszik, ami a ráncok mennyiségét és mélységét csökkenti. A retinol varázslatos tulajdonsága még, hogy felgyorsítja a bőr alsóbb rétegeiben a sejtosztódást ezzel serkentve a bőr felsőbb rétegeinek a megújulását, ami szemmel láthatóan és érzékelhetően simább és üdébb bőrt eredményez.

A sok jó tulajdonság mellett hátránya, hogy még a leggyengébb retinolsavas készítmények használata is (0,025 %-os hatóanyag-tartalommal) okozhat bőrpírt, hámlást vagy más irritációt. A retinolsav otthon is használható változata a retinol amely a bőrben felszívódva retinolsavvá alakul és itt teszi ami a dolga: fiatalabbá teszi és élénkebb működésre sarkallja a sejteket.

Érzékeny bőr esetén, fontos a fokozatosság betartása

A retinolos termék kiválasztásakor fontos odafigyelni a megfelelő erősség kiválasztására. A legjobb, ha olyat választunk, amelynek pontosan ismerjük a hatóanyag tartalmát. A 0,1-0,3 %-os erősségű szérumok a gyengéd kategóriát képviselik. Érzékeny bőrűek vagy más hatóanyagokat, például hámlasztókat is használók számára tökéletes választás. A 0,5 %-os erősség a közepes, az 1%-os retinol szérum a legerősebb ami forgalomban van. A magas hatóanyag tartalmú kozmetikumoknál fontos a fokozatosság betartása. Eleinte elég, ha heti 1-2 alkalommal használjuk, majd egy hónap elteltével áttérhetünk a heti 3-4 alkalomra. A mindennapi használatot nem mindenki bőre tudja elfogadni.

A látványos hatáshoz időre van szükség

A retinol használatának látványos hatásához időre van szükség. A kutatások általában 6 hónapos vagy hosszabb intervallumot vizsgálnak és minden esetben jelentős javulásokat tapasztaltak. A retinolos termék használata az esti rutinban javasolt, reggelente pedig nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő fényvédelemről.

A retinol család tagja az új generációs hatóanyag a Hydroxypinacolone Retinoate (HPR). Amiben más a retinollal szemben, hogy a bőrbe felszívódva nem alakul retinolsavvá, hanem közvetlenül képes a bőr sejtjeit megújítani. Mellette szól még, hogy igen gyengéd a bőrrel és ritkán vannak mellékhatásai, emiatt ígéretes összetevő így egyre több termékben használják.

Összefoglalásként a retinol csodás hatásai:

Kapcsolódó termék: PCA Skin
Kapcsolódó kezelés: Red Carpet Fire & Ice arckezelés