Rainbow diéta — csak egy hóbort vagy tényleg használ?

Manapság már a csapból is az folyik, hogy ha egészségesen és változatosan étkezünk, meg persze rendszeresen sportolunk, akkor nemcsak a lelkünkkel, hanem a testünkkel is jót tehetünk. És valljuk be őszintén, ki ne szeretne egyszerre makkegészséges és fitt lenni!

De mégis hogyan érhetjük el mindezt?

Próbáljunk ki egy újabb étrend-kiegészítőt? Álljunk neki egy trendi léböjtkúrának? Összeszorított foggal számoljunk minden bevitt kalóriát?

Nem, nem és ismételten nem. Ezeknél sokkal egyszerűbb, alig-alig korlátozó, kevesebb erőfeszítést igénylő, és egészségesebb módszert is választhatunk.

A diéták úttörője — elő a színekkel!

Azt már álmunkból felkeltve is tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás fontos. Ahogyan azt is, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozunk.

Ezekre az alapelvekre épít a hétnapos Rainbow diéta is, amit bármikor újraismételhetünk vagy meghosszabbíthatunk. A színes étrend egy 2002-es amerikai kutatáson alapul, amit Mindy Weisel, és két lánya gondolt tovább. 2003-ban jelent meg erről szóló könyvük, amiben hosszan ecsetelik a Rainbow alapelveit és jótékony hatásait.

Mind a zöldségekben, mind pedig a gyümölcsökben megtalálható számos olyan vitamin, nyomelem, rost és szénhidrát, amire az emberi szervezetnek szüksége van. A szerzők szerint fontos, hogy ezeket az alapanyagokat színek szerint osztályozzuk. Ha minden nap más-más színű zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, akkor az étrendünket kiegyensúlyozottabbá tehetjük, ezáltal akár egészségesebbé is válhatunk.

Mindenki máshogy működik, szóval még mielőtt nekilátnánk a Rainbow-nak, azért érdemes orvossal vagy dietetikussal egyeztetni a terveinkről.

A Rainbow diéta fő szabályai:

  • egyszerre keveset együnk, de naponta legalább ötször étkezzünk,
  • figyeljünk oda a színcsoportosításra, és tartsuk be a leírtakat,
  • limitáljuk a gyümölcsök mennyiségét (gyümölcscukor!),
  • a zöldségeket és a gyümölcsöket lehetőleg nyersen fogyasszuk,
  • mellőzzük az olyan ételeket, amik hozzáadott cukrokat tartalmaznak,
  • kerüljük a finomított szénhidrátok bevitelét is a színdiéta alatt,
  • és fogyasszunk elegendő mennyiségű vizet minden nap!

Csoportosítás színek szerint

A fehér/színtelen zöldségek és gyümölcsök – úgy, mint fokhagyma, vöröshagyma, fehérrépa, stb. – nemcsak az immunrendszerünk megfelelő működését támogathatják, hanem az emésztésünket is. A bennük rejlő rostokon túl káliumot is tartalmaznak, ami segítheti a vérnyomásunk kiegyenlítését. Magnéziumtartalmuk szintén jelentős: a magnézium egyaránt részt vehet a kollagén termelésében és a csontok építésében.

A piros színben pompázó zöldségekben és gyümölcsökben számos olyan antioxidáns található, ami hozzájárulhat a szervezetünkben felhalmozódott káros szabad gyökök megkötéséhez. Ergo, lelassulhat a sejtjeink öregedése, és a daganatok kialakulásának esélye is kevesebb lehet. Fogyasszunk hát bőséggel málnát, piros almát, retket, paradicsomot, pirospaprikát, és így tovább!

A zöld színű zöldségek és gyümölcsök rengeteg klorofillt tartalmaznak, ami hozzájárulhat a vérképzéshez, és egyúttal az erek, valamint az érfalak megtisztításához is. A klorofill a sejtépítést és a sejtregenerálást is támogathatja úgy, hogy eltávolítja a szervezetünkben felgyülemlett nehézfémeket. Vegyünk magunkhoz sokat a zöld zöldségekből és gyümölcsökből (sóskából, uborkából, petrezselyemből, zöld almából, szőlőből)!

A narancs- és citromsárga zöldségek, gyümölcsök sok A-vitamint és C-vitamint, valamint káliumot tartalmaznak. Jó hatással lehetnek a bőrünkre, és az immunrendszerünk megfelelő működésére. A narancsszínűek karotinban is bővelkednek, így hozzájárulhatnak szemünk egészségének megőrzéséhez. Akár a citromot, narancsot kedveljük inkább, akár a barackot vagy sárgarépát, fogyasszunk azokat bőséggel!

A kék vagy lila zöldségek és gyümölcsök (áfonya, káposzta, padlizsán, cékla, szilva) tele vannak C-vitaminnal és E-vitaminnal. Segíthetik sejtjeink regenerációját, és akár a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is mérsékelhetik. Hozzájárulhatnak továbbá bőrünk szépségéhez és hidratáltságához, sőt akár a ráncosodás folyamatát is késleltethetik. Vigyünk be elegendő mennyiségűt mindegyikből!

A Rainbow és a bőrünk kapcsolata

Nem lehet elégszer mondani, hogy a különböző zöldségek és gyümölcsök minden olyan fontos vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak, amire a szervezetünknek, és egyúttal a bőrünknek is szüksége van.

Ha ezekből eleget fogyasztunk, akkor szervezetünk több kollagént termelhet, ezáltal a bőrünk rugalmasabb, fényesebb és egészségesebb lehet. A meglévő szarkalábaink és mélyráncaink elhalványulhatnak, és kisebb valószínűséggel alakulhatnak ki újabb barázdák az arcunkon. És ne feledkezzünk meg a mitesszerekről, a pattanásokról és más bőrhibákról sem, melyektől szintén búcsút vehetünk, ha kellő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt viszünk be minden nap!

Ha túl vagyunk a Rainbow diétán, akkor pedig jutalmazzuk meg magunkat egy nyugtató arckezeléssel is! Jelentkezz be te is arckezelésre!

Nézd meg kapcsolódó tartalmaimat!

címünk

Szentendre,
Barackos út 119, 2000

közösségi média